Mina Knivar

Här kommer en liten presentation av några knivar som jag har tillverkat. Även Lena har bidragit med en.


Det började ungefär 1997 då jaktvårdsföreningen på P2 ordnade en knivkurs, jag lyckades få komma med på den kursen. Kursen leddes av Per Josefsson som numera är lärare på lantbruksgymnasiet i Osby. Jag blev så biten att jag fortsatte. Kniven här är mitt första alster och den är tillverkad i masurbjörk både slida och kniv, inläggningarna i slidan är Ebenholts. Älghorn, näver och vulkanfiber ingår i skaftet och bladet är ett Helle.

Nästa kniv blev en täljkniv, för jag behövde något att grovtälja mina skaftämnen med och även mina vobbler. Knivbladet är ett Bruslettoblad och skaft och slida är av teak. Knivskaftet har älghorn och masurbjörk i toppen.

En kniv tillverkad av Thuyarot och även slidan är Thuyarot. Bladet är ett RB-blad i kolstål tillverkat av knivsmeden Gunnar Bergström. Bilden är tagen från en videofilm därav den dåliga kvaliteten

En fiskekniv måste man ha och den bör kunna flyta, på denna kniv är skaftet i kork och masurbjörk, uppe och nere, det går inte att nita i kork. Bladet är ett Helle.

Även min fru har tillverkat sin egen kniv som hon alltid har med sig när vi vistas i naturen. Bladet är Brusletto och skaftet är masurbjörk näver och buffelhorn.

Här är en kniv som är under tillverkning slidan har ännu inte fått sitt läder. Avsett att användas när vi vandrar i fjällen där man behöver ha ett litet kraftigare blad. Skaftet är av äppelträd, renhorn, och näver. Slidan är av äppelträd, bladet är ett Bruslettoblad.

Här är ännu en kniv som inte har fått någon slida än. Skaftet är äppelträd, buffelhorn och näver, baldet är ett Brusletto.

Här är ännu en kniv som inte har fått någon slida.Skaftet är av näver, masurbjörk och, buffelhorn, baldet är ett Brusletto. Näver i skaftet gör att det känns mjukt och gör att man aldrig glider på skaftet även om det blir blött. Är inte så förtjust i Helles blad då tången på dessa knivar är grövre än själva bladet, det blir mycket att slipa om man vill få ett bra skaftövergång från bladet.


 

kniv

 

Stäng fönster