huvud

 

Stäng fönster
 

Att Göra Egna Wobbler

 


Så här tillverkar jag mina egna wobbler, Dessa är i huvudsak anpassade till att användas i rinnande vatten och har en något större sked än vanligt, för att komma ner på djupet. Träslaget jag använder är i huvudsak abachi (används ofta som bastulavar), har även provar balsaträ men det tycker jag är för mjukt och ömtåligt för större fiskar.
Mina wobbler håller ungefär en längd av ca 5 cm och väger ca 2 gr. Gör först en mall av styv papp eller aluminiumplåt som håller den form som önskas, en för sidoperspektiv och en ovanifrån, därefter ritar jag av konturerna på träbiten och sågar ut profilerna med lövsåg. Sågar redan nu ut hacket för skeden. I den vinkel jag vill ha.
Efter detta inledande sågningen använder jag kniven för att få till ungefärlig form. När detta är klart finputsas träbiten med sandpapper, börjar med kornstorlek 80 går därefter upp till finare korn och avslutar finputsning med kornstorlek 400. Därefter lägger jag wobblern i ett bad bestående av 50% kokt linolja och 50% balsamterpentin badet får vara ca tre dagar därefter skall wobblern torka i ca en vecka, detta för att linoljan skall "härda".
Efter att wobblern torkat är det dags att sätt dit öglor och skeden. Förborrar alltid hålen för öglorna för att inte träet skall spricka. Använder sedan superepoxy för att det skall sitta ordentligt. Skeden är av 2mm plexiglas. Använder både krok bak och under kroppen, detta för att jag tycker många fiskar tappas med bara en krok bak.
Målar sedan wobblern med vanliga vattenbaserad Allmogefärg. När färgen har torkat doppar jag den i blank transparant båtlack. en gång och låter den hänga tills det är torrt. Den typ av wobbler som jag använder mest är modellen till höger.Trimning av wobblern gör jag först i badkaret, till liten förtret för frugan.
Drar wobbler till höger böjer jag nosöglan lite till vänster och vise versa. Man kan även slipa lite på skeden, då får man ta bort lite på den sidan mot vilken den drar. Men jag försöker få skeden så liksidig som möjligt för det är svårare att trimma skeden än att böja öglan. Man kan även böja öglan upp eller ner och böjer man nedåt vickar den mer och får en yvigare gång, uppåt kortare och rakare gång.
Använder alltid "not a nut" på alla mina wobbler och jag använder den minsta modellen, detta för att det inte blir några bra knuter på firelinelinan. För den som är mer intresserad kan jag rekommendera Hans Nordins bok "WOBBLER". Utgiven av Bokförlaget SETTERN.